Det finns inga lagliga hinder för en privat företagare som vill överlåta, ”avknoppa”, ett företag till en offentlig inrättning eller kommun. Det visar Knöstofta FöretagsFörenings juridiska utredning som även föreslår en modell för hur en avknoppning av ett företag ska gå till.
– Jag vågar påstå att vår utredning inte har hittat några lagliga hinder för avknoppningar av privata företag. Samtidigt pekar utredningen på att ett bolag som vill främja avknoppning av butiker eller mindre entreprenadfirmor bör upprätta särskilda riktlinjer, en policy, för hur det ska gå till, säger Helwig Edelstehn, chefsjurist på Knöstofta FöretagsFörening (KFF).
KFF har i en utredning analyserat de rättsliga möjligheterna för ett aktiebolag att avknoppa en privatägd butik till en kommunal myndighet. Utredningen innehåller emellertid inga rättsliga bedömningar, då sådana skulle kunna tala emot den önskade slutsatsen.
Situationen med avknoppning av företag är i nuläget obefintlig och har därför inte förutsetts i lagstiftningen, samtidigt finns inget i lagarna som säger att en avknoppning är olaglig.
Enligt Helwig Edelstehn ska avknoppningen tillgodose företagets ekonomiska intresse och inte gynna någon demokratiskt tillsatt grupp. Dessutom bör det i avtalet om tillgångarna finnas ett krav om att den kommunala myndigheten vitesbeläggs i det fall de avstår från avknoppningserbjudandet, då ett sådant motstånd kan leda till butikens nedläggning och således i förlängningen hotar det fria företagandet i bygden.
För att ta del av rapporten, vänligen kontakta KFF:s desinformationsavdelning
[bloggar] avknoppning, humor, satir, företag, företagande, kommuner, kommun, sveriges kommuner och landsting [/bloggar]
Lämna ett svar