Det förs understundom en diskussion i våra lokala diskussionsfora här i Knöstofta huruvida en person – Hr Östling från Scania i Södertälje – kan anses vara arketypisk eller arkaisk när den i realiteten är reaktionär. Denna diskussion har sin rot i det faktum att reaktionär är ett ord som många förstår, och därför i sig är ett ord som bör utbytas mot något mindre begripligt. Ett sådant ord som rent spontant kommer mig före är alkalisk. ”som ger basisk reaktion genom att pH är större än 7”. Hur stor hans pH är (snygg omskrivning för det manliga kissröret förresten) vet jag i skrivande stund icke, men för debattens skull kan vi anta att så är fallet åt ena eller andra hållet.
Ett annat alternativt uttryck vore ju i detta sammanhang ”arachnofobisk”.
Detta är enligt en norsk hemsida detsamma som ”skraek med Edderkopper”.
Torde vara lika rätt i sammanhanget som arketypisk eller arkaisk. Eller varför inte arktisk? Att det är ett arktiskt uttalande?
a´rktisk, avseende Arktis, nordpols-, polar-, nordlig.
Det kan i ett sådant fall tolkas som om Hr Östling hamnat i den arktiska medelåldern. Något sådant begrepp står dock inte att finna, däremot finns:
Arktiska medelhavet, sammanfattande benämning på Norra ishavet (Arktiska oceanen) och Nordiska havet (dvs. Grönlandshavet, Islandshavet, Barents hav och Norska havet). När jordens hav indelas i endast tre oceaner utgör A. en del av Atlanten, med gräns mot Stilla havet i Berings sund. Den andra gränsen utgörs av det som mest 850 m djupa tröskelområdet mellan Nordamerika och Europa över Grönland, Island och Storbritannien. I ett medelhav bestäms vattenutbytet med utanförliggande hav dels av sötvattenutbytet mellan hav och atmosfär inom medelhavet, dels av tröskelns detaljutseende
Huruvida detta gör inläggen i denna debatt mer begripbara överlåter jag till folkmajoriteten att avgöra i fria och offentliga val. Jag och flera med mig utgår ifrån att det kommer att hållas en lokal folkomröstning om detta i exempelvis Knöstofta eller i det uppsvenska Sveg.
/H Wilding
H:v:dr:d:kt:r
”Lokalencyklopedin”
u.fan säger
Ditt inlägg borde ju Scania-chefen ta som en komplimang.
Chefer på stora företag i dag kan väl mest kännetecknas som komprimerad luft, finns det utrymme att expandera så gör man det. Först och främst för egen del och om det finns något lite utrymme kvar när trycket sjunker kan ju företaget få en liten del också.